Anders-zijn

Geboren in anders-zijn.
Mijn vader, die anders wilde zijn, als kind en als volwassene, gaf mij samen met mijn moeder het leven.
Daar, in het verre Indonesië, waren de wonden van honderd jaar kolonisatie door Nederland nog als vers kruid aanwezig in alle poriën van het land. Een liefde- en haatverbinding met de Nederlanders die er toen nog waren en feitelijk verbonden waren met het beeld van jaren van onderdrukking, pijn en vernedering.
Mijn vaders hart was Indonesië, en de pijn in hem was groot, net zoals de pijn toen hij mij zag. Een pijn die niet gevoeld wilde worden, een koppig verlangen om vast te houden aan wat was. Vasthouden in een haatliefdeverhouding, een geven-en-nemenrelatie, een verdrukking van gevoelens en emoties die samenkwamen in anders-zijn.

Ik ben de dochter van mijn vader, en mijn pad van anders-zijn liep door angst. Angst om er niet bij te horen, angst voor afwijzing, angst om te zijn.
Eten kon ik als geen ander, alsof het mij moest voeden om niet te voelen. Graatmager, ondanks alles wat zoet was en naar binnen ging, bleef ik anders. Ook in mijn lichaam.
Mensen waren jaloers op dat lichaam, een lichaam dat voor mij voelde als een leeg omhulsel waarin ik niet kon aarden.

Het anders-zijn zorgde er ook voor dat ik in een ander bewustzijn veel zag, wist en kon doen. Het was ook de spirit in mij, de wijze, de ziener.
Die aan de andere kant ook bang was, en lang bang bleef, in het anders-zijn. Dat voelde als vernietigd kunnen worden. Vernietigd door… anders-zijn.

Anders zijn we allemaal. Iedereen heeft zijn of haar eigen ontwikkeling. In ieders ontwikkeling zit ook pijn en onmacht.
Nu ben ik blij met mijn anders-zijn. Ik heb in mijn leven gezorgd dat ik anders kan en mag zijn, om mij steeds opnieuw te verbinden met dat waarvan ik dacht dat het belangrijk was.

Het geheel, de hele mens, die te zien en op veel verschillende gebieden gepaste begeleiding te geven die bij iedereen anders is.
Immers, iedereen is anders. En ik stem mij af op die ander, om zo die ander in een liefdevolle verbinding te brengen met zichzelf.

Meer berichten...

De onderstroom

De onderstroom

“Image used with permission: Card number 54 from © “The River Story and therapy De onderstroom Een beklemming, daar in de rij voor de kassa.Er staat iemand voor je — en nu ook heel dicht achter je. Er komt een duizelig gevoel.Alsof je bloeddruk ineens daalt.Je...

Lees meer
Jouw grens jouw ruimte

Jouw grens jouw ruimte

Jouw Grens, Jouw RuimteWord je bewust van je grens en van jezelf Inzicht in en bewustwording van je persoonlijke grenzen is een levenslang essentieel onderdeel van hoe jij je verhoudt tot jezelf en tot de ander. In elke levensfase is dit van groot belang. Je grens...

Lees meer
Verschil familie-opstelling / ik-grensopstelling

Verschil familie-opstelling / ik-grensopstelling

Het verschil tussen een familieopstelling en een ik-grensopstelling Zowel familieopstellingen als ik-grensvisualisaties bieden krachtige manieren om oude pijn en innerlijke patronen zichtbaar te maken. Toch verschillen ze wezenlijk van elkaar – zowel in benadering als...

Lees meer